29/4 - hemlängtan, kulturkrockar, frustrationer


Just nu lider jag av hemlängtan, vilket gör mig lite små-bitter över hela landet som jag just nu befinner mig i. Jag är väldigt tacksam över mitt jobb (och min lön). Men det är när jag inte jobbar som jag har ångest över att vara i Gjövik. Trivs ju bra på jobbet. Det är alltså när jag är ledig som jag får lite panik (läs: mycket panik). För jag har ju ingenting här - bara mitt jobb och min yogamatta.                                  vs.        

                                                   (Flaggbilder stulna från Google)


Tänkte dela med mig av lite "kulturkrockar" (egentligen språk-och mat-krockar) som jag iakttagit under min tid här i Norge, samt diverse frustrationer som byggts upp:


 • Jag hatar när jag börjar tänka på norska. Jag kommer från Sverige och bör därför också tänka på svenska - på skånska.


 • Jag blir bokstavligt talat spyfärdig när jag pratar norska, med kläm-käck melodi och med rullande fucking R. Det ligger helt fel i min ljuva skånska mun. R ska skorras fram - inget annat. Men efter otaliga omsägelser av meningar med skorrande R (men ändå norska ord) så har jag börjat rulla fram R:en med en gång istället. De förstår helt enkelt inte mig annars. (Inget ont om norrmän eller om det norska språket - jag förstår ju att de kanske har svårt att förstå vad jag säger - eller nä förresten, jag ångrade mig - det förstår jag faktiskt inte alls...) För att citera en bekant angående att jag överger de skorrande R:en för att anamma det norska språket: "du säljer din själ lite varje gång". Och det är sant, så sant.

 

 • Det gör lite ont i mig varje gång det helt okontrollerat kommer ett: "ha de" ur min mun när jag avslutar ett telefonsamtal med en svensk.


 • Jag brukar äta fil med (hemmagjord) musli med äpplebitar och apelsinklyftor till lunch. Och jag skojar inte nu: - det går inte en enda jobbdag utan att min matlåda kommenteras - "Det där ser inte gott ut". "Du är så sunn". "Äter du inget annat?". "Är det fruktstund eller?". "Går du på diet?". "Det ser surt ut". "Du har alltid så rar (= konstig) mat".

  Inte kommenterar jag mina kollegors papperspaket med brödskivor (mackor) som de äter till lunch varje dag (som gärna avnjuts med en Pepsi maxi till). Faktum är att 97 % av mina kollegor äter mackor varje dag till lunch. De äter mackor varje dag (ofta med brunost på) och jag äter musli varje dag, kan vi inte samsas där - "mötas halvvägs", och liksom inse att där skiljer vi oss lite åt. Det är helt okej att alla inte äter samma saker.

                                
                                 Min musli.

         

 • Brunost - är en brun ost (Gudbrandsdalsost) som är extremt populär i Norge. Smaken påminner lite om messmör. Den är väldigt söt, och när man äter en brun-ost skiva så växer det i munnen och det mesta fastnar i gommen. Märkligt...                                                                 

                        
                        Brunost.


 • När jag får frågan om var i Sverige jag kommer från, och jag svarar Skåne. Upprepar i princip  alla just "Skåne" och härmar mitt uttal som förövrigt inte alls låter så här: [SKAAAUUUÖÖÖNE]. Varför gör de sådär egentligen?

 

 • Det norska språket gör det lite svårt för sig ibland kan jag tycka - de använder onödigt långa ord, exempelvis: rundstykke = bulle, syltetöy = sylt (varför inte bara skippa -etöy?) blötkake = tårta, sukkertöy = karamell, kaffetrakter = kaffekokare, potetgull = chips, olabukse = jeans.

 

 • Nu generaliserar jag utifrån mina egna erfarenheter att alla norrmän har sina älskade bröd (som förövrigt alltid är uppskurna i skivor) i kylskåpet. Jag förstår verkligen inte det. Enligt brödinstitutet.se ska bröd förvaras torrt i rumstemperatur - aldrig i kylskåp, och för att brödet ska hålla sig färskt så länge som möjligt så ska det inte vara färdiguppskuret. (En brödskivare finns i alla norska matbutiker - men jag såg faktiskt en i Sydafrika också).

                        
                       En brödskivare.


 • Att man kan hitta val i frysdiskarna i mataffärerna här är helt jävla sjukt och förbannat olagligt!!! Ska fan ringa Sea sheperd så de kan komma hit med sin kulsprutsbåt.

                       
                        Galet!


Ibland rinner bägaren över. Och jag hoppas att min chef inte läser detta eller att mina kollegor kommer ta illa upp (om de mot förmodan skulle läsa detta). Konflikträdd - check!                       
20/3-23/3 - åka-bort-från-Gjövik-och-bli-glad-i-själen-igen-mini-semesterHade tre dagar ledigt, skulle på återbesök hos en ögonläkare i Uddevalla på fredagen, samtidigt som kände att jag verkligen behövde ett miljöombyte.

Så jag åkte och hälsade på en sargad Martin i Hunnebostrand, va i Uddevalla och några timmar i Göteborg. Svinglad på tåget från Gjövik.


Hunnebo.Gråsparven han sjöng så fint!Underbart.Högt hoppetorn.
Söt båt!Körde över till Smögen för att fika, men allt va (inte helt oväntat) stängt. Sjukt fint iallafall.GLADPå fredagen åkte vi till Göteborg! Galet, jag har ju aldrig varit där tidigare. Va där bara i några timmar, men jag måste säga att jag gillade Göteborg, som Malmö men mysigare på nåt sätt. När jag satt och väntade på Nils Ericson terminalen, på bussen som skulle ta mig till Norge, så ringer min kära moder och berättar att det efterlängtade brevet från Malmö högskola kommit. Ber henne öppna det, och vad står där?!? Jo: - ETT FETT JÄVLA AVSLAG fick jag. Några tårar rann ner. Hade ju ansökt om en termins uppehåll till, eftersom jag inte vill plugga - viljan och motivationen finns helt enkelt inte där. Från att ha klarat alla tentor på första försöket i 3 terminer, missade jag tre (!!!) tentor den sista terminen, eftersom jag var så sjukt skoltrött. Får se hur detta kommer gå... Men vad jag har förstått så är det roliga kurser hela höst terminen. Får hoppas det kan göra och hålla mig intresserad... Nu behöver jag förresten en lägenhet i Malmö också. Inte det lättaste att ordna. Jaja, men det löser sig!!! 


PEACE


18/4 - HATAR detta stekjärnet!!!
Så här ser det ut om man försöker steka ägg.15/4 - craving

Film med Ticket to ride från underbara Coffee bay. JAG VILL "ticket to ride-a"!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=d_IZ6hGeP_0&feature=player_embedded
12/4 - följande gör jag när jag inte jobbar:


YOGAR
: älskar det!


Det hade inte skadat med några m2 till...GÅR: får lite lätt klaustrofobi i min lilla 20 m2 hybel, så jag går så mycket och så ofta jag kan (idag va jag t ex ute i 4 timmar i strålande solsken).

Sjön Mjösa i bakgrunden (frusen).Breathtaking view.


LÄSER: jag läser alldeles för många bloggar (måste verkligen skära ner). Men tack och lov tog jag med mig min stora bok, (så att jag inte fördummas). I boken står det allt om allt - tanken är att jag fullkomligt ska briljera på TP och bezzerwizzer framöver  :)


503 sidor, jag har läst 28...


ÄTER: otroliga mängder havregryn. Hemligheten är att rosta grynen - blir fruktansvärt gott!


Under havregrynen finns fil med kanel och en fruktsallad.


Min bulgurblandning:


Förra gången jag var i Norge levde jag (förutom på havregryn) på pannkakor. Men har inte med mig mitt grymma pannkaks-stekjärn, så denna gången känner jag att det blir denna blandning som jag kommer leva på. (Har faktiskt inte ätit någon annan maträtt sedan jag kom hit).


"Naan-bröd": mjöl och vatten = lätt recept.


Blir som ett mjukt knäckebröd.


På med olivolja, salt och timjan.


Att skriva inlägg (även så ointressanta inlägg som detta) är ett extremt bra tidsfördriv.  

 

 


8/4 - låtar som för mig tillbaka till:INDONESIEN

Jaya:

(Spotify) Mr. Scruff – Fish 

Jag, Emma och Marie på Jaya.


Soft after-surf-häng-musik på surfcampet:

(Spotify) Gare du Nord – Pablos Blues 
(Spotify) Bon Iver – Skinny Love 
(Spotify) Mariam Walentin – Snart Är Det Jag Som Är Kung 


Johanna, Henke och Maria.


SYDAFRIKA

Denna låten för mig tillbaka till Kapstaden, till Tors och Eriks lägenhet på Jordaan street 56, efter goda middagar okynnesdrack vi vin och jag blev lite väl trött (läs: full), och smyger mig till sängen för att slumra i några minuter - då va denna låten ofta i bakgrunden. Underbart:

(Spotify) Mulatu Astatke – Yègellé Tezeta 

Tor, mat. vin.

Oavkortat kommer jag till frukostbordet, men också till den sjuka kvällen i Coffee bay:
 
Big Nuz - Umlilo

Coffee bay.


VAL D'ISERE

När jag sätter på denna låten dansar jag i pjäxor på La Follie douce:

Peggy Lee - why don't you do right (remix)
Full på öl på Dansken (le petite danois) "hårdrocks-diggar" Martin och jag till Mötley Crue:

(Spotify) Mötley Crüe – Girls, Girls, Girls - International 

Fondue, sen stack vi till dansken (Mötley). Det va en skruvat kul kväll!


LJUVLIGT!!!

 


3/4 - (LASEK) + epitelavlossning

Igår vaknade jag med  ett ONT höger öga, jag såg dåligt och var ljuskänslig. Oj vad detta inte är första gången. Visste hur ögat skulle se ut, men kollade ändå i spelgen. Så här trevligt såg det ut:


Ursäkta för den otrevliga bilden. Men det är så här jag ser ut just nu. (Rinner tårar hela tiden, svullet, rött, och ont). 

Opererade mina ögon med laser (LASEK) för snart 1,5 år sedan. För att slippa linser, för att det skulle underlätta min vardag, för att jag skulle slippa ta med mig ett kilo linser på resor osv. Men dessa så kallade epitel avlossningar har kommit regelbundet med ganska exakt två månaders "uppehåll". Men nu på bara en månad har jag haft TRE (!) stycken - fick det på morgonen när jag skulle till Kruger parken, en dag efter jag kom hem från Sydafika och så nu. Det som retar mig allra mest är att jag oturligt nog fick det på surfcampet också då jag fick ligga i smärtkoma i ett mörkt rum i 4 dagar istället för att surfa. Jag hade då inget "beredskap" med mig, som består av antibiotikadroppar, bedövningsdroppar, bandagelinser (och Citodon). Men detta är saker som jag nu aldrig lämnar hemmet utan. (Eftersom jag aldrig kan veta när ögat går sönder av sig själv). 

Förenklat är det som händer att epitelet på ögat (= det yttersta hudskiktet) lossnar. Igår morse kunde jag till och med se en lös hudflik på pupillen! Satte i en bandagelins som håller hudfliken på plats, kändes mycket bättre efter det. Men idag är det fan inget vidare...

Operationen betalade jag med min badvakts-sommarjobbs-lön som jag skramlat ihop under 2,5 månaders tristess - helvete vad mycket kul jag hade kunnat haft för dom pengarna säger jag bara.

Om ni nu anser att jag är en bitterfitta, så kan jag bara helt och hållet hålla med!!! För jag är så sjukt trött på detta nu.Glor. Typ.


Hittade förresten detta youtubeklipp från en LASEK operation, så här går det till: 


RSS 2.0