Los Angeles


20/5-25/5 - Los Angeles

 
 
Tips: boka boende i stora städer i förhand. Som Los Angeles tillexempel. Otrolig stor och utspridd stad, med måååånga bilar för: "nobody walks in L.A."
 
Har tidigare under resan bara kört innom olika boende och fått napp direkt. Knackade på olika boenden som låg i närheten av varandra, alla var fulla. Men det va en bedandbrekfast-dam med rosa papiljotter som gav oss telefonnummer till en man som heter Will Hasely, och han hade ledigt rum i "Will's famous B and C" (bed and coffee). Han är en avdankad skådis (blandannat varit med i den kultiga surffilmen Big Wednesday) och nu är han manusförfattare och vanlig författare. Han var väldigt snäll och hjälpsam men också väldigt sällskapssjuk och snackeglad. Han höll på med en reality-program-idé så han filmade oss en del, nåt som vi förstod så småningom ska bli en programpilot.
 
Dagarna i L.A sprang verkligen ifrån oss! Vi åkte på en sightseeingbusstur, besökte Universal studios, shoppade loss, festade i Hollywood och låg på Venice beach.
 
Universal studios är en nöjespark med TV och film tema, ska jag vara helt ärlig var jag faktiskt lite skeptisk innan vi kom dit, eftersom varken TV eller film är nåt som egentligen intresserar mig. Men att bli vettskrämd av mumier och Chuckie i The house of horror, kolla på en kortfilm i 4D (= tex om en häst galopperar i filmen skumpar stolen man sitter i, nyser någon på filmen får man vatten på sig och så vidare och så vidare), krama Homer, åka på en flotte genom Jurassic park, se på skådisdjur som uppträdde med olika trix, åka en helt galen Simpson-simulator-bergochdalbana, och att se olika konstgjorda omgivningar där olika filmer och TV serier spelats in var verkligen hur ball som helst! Betyg: 4/5! (Om väntetiden till de olika attraktionerna hade varit lite kortare hade det utan tvekan blivit 5/5!)
 
Vi var på olika klubbar varav en hiphopklubb med bra bas. På vägen ut möts vi av de längsta männen vi någonsin skådat, deras ben var lika långa som hela oss och dom rörde sig graciöst som en giraff, enligt vakten var det NBA spelare.
 
Guldkornet i Los Angeles är verkligen Venice beach och Santa Monica. Det är sjukt fint, glada och snygga människor, härlig strand, och det är väldigt "arty". Och man får vara hur konstig som helst eller urnormal och alla tycker ändå om en! Det höjs alltså inga ögonbryn om det kommer en veteran i 70tals kläder och sjunger högt, spelar gitarr och dansar genom boardwalken.
 
Nästa stopp: Las Vegas!
 
l o v e .
 
 
 


Santa Cruz, highway 1, Santa Barbara


17/5-20/5 - Santa Cruz, highway 1, Santa Barbara

 

Vi kom till Santa Cruz 17/5 vilket var väldigt uppfriskande = sol, hav, surf och strand! Låg på stranden en stund sen hyrde vi varsin våtdräkt och longboard! Jag drog surfgrunderna med Josse på stranden sen slängde vi oss i vågorna! Josse var jätteduktig, hon hade ett bra öga för vilka vågor hon skulle paddla på! I vattnet inte långt ifrån oss myste en säl som glänste fint i solen. Det var ljuvligt att surfa igen trots våtdräkt och paddelskavsår i armhålorna!

På kvällen tog vi en tur i bilen. Ville inom universitetet, men vi blev stoppade av en sheriff med ficklampa och rund hatt, fick tydligen inte dra dit efter kl 20. Så hemmafest med pool och röda plastmuggar kvarstår på "att-göra-listan".

Följande dag låg vi på stranden hela dagen och bara slappade i solen. Amerikanarna har andra strandlekar än vad vi är vana vid, hästskokastning, amerikansk fotboll och baseball spelades flitigt runt omkring oss. Josse är en boll-magnet så hon fick ett par bollar på sig. Käkade mexikanskt på kvällen och drack lite vin, tog en cykeltaxi till downtown. Lulliga och glada gick vi in i en silversmyckesaffär som var typ lika stor Brunnshallen i Simrishamn, stannade där tills de stängde, köpte med oss ett par ringar!

Efter en morgonlöptur på strandpromenaden drog vi söderut till Carmel. En fin liten stad med många barrträd, hundar och nära till havet. Men det var väldigt snobbigt och snittåldern var över pensionsåldern och Carmel måste vara den stad med flest gallerior per capita i hela världen (alla tavlor på de olika gallerierna var för övrigt typ identiska: hav+landskap = enligt mig ganska tråkiga tavlor).

Tog en kaffe och bestämde oss för att inte stanna i snobbstaden utan köra vidare söderut till Santa Barbara, en tur på typ 6 timmar på Highway 1.

En natt spenderades i Santa Barbara med tandemcykling och yoga. Nu var vi sugna för storstad igen - nästa stopp L.A!

 

 


Napa valley and Yosemite


15/5 - 18/5 - Napa valley till Yosemite

 
 
Vaknade som sagt tidigt på ranchen i Napa, jag sa till Josse att jag önskade turkisk yoghurt med färska bär till frulle, traskar till frullen och så är de det!!! (Fast grekisk yoghurt!)
 
Vi hade en lång körning till Yosemite så vi drog ganska tidigt från ranchen. Men gjorde två avstickare, den första till en stor borg och den andra till ett winery där vi köpte vin och lunch. Vi fick provsmaka vinet innan vi köpte det, och jag skulle egentligen spotta ut det i en hink eftersom jag skulle köra, men det var helt omöjligt att spotta ut det. Försökte ett par gånger men jag svalde det varje gång, svingott vin!
 
Borgen vi körde inom såg supermaffig ut på håll och jag sa till Josse, hoppas nu att den är ett par hundra år gammal och inte byggd typ 1993, frågar en som jobbar på borgen (som även är en vingård) och så är den byggd 1993... just där och då trodde jag att jag var en häxa.
 
Vägen till Yosemite ville aldrig ta slut, lååååång och krokig. Hittade ett bed and breakfast som hette Apple blossom, supermysigt ställe med heltäckningsmatta och rosa dörrlister. Själva rummet hade lite mrs Doubtfire-känsla. Körde till Yosemite valley som är en procent av hela national parken, gled runt och tittade på naturen. Allt var väldigt storslaget och fint, men när precis allting är superfint så blir det svårare att uppskatta det, svårt att ta in liksom... Som att titta på ett stort vykort.
 
Till lunch åt vi chili con carne på Ahwahnee hotell med ekorrar som sällskap. Det var gott!
 
Nästa stopp: Santa Cruz!
 
 
 
 

San Francisco


13/5 - 14/5 - San Francisco

 
Girl trip i USA!!!
 
Resan hit gick ganska bra, men det fanns ingen egen tv i ryggstödet på sätet framför... 11 timmar utan att välja film kändes lite sådär. Det var alltså en miniatyr tv i gången a la charterflygning på nittiotalet. Men jag och Josefin la lite patianse och sånt.
 
På flygplatsen hämtade vi vår stora fina hyrbil som är en dröm att köra! Efter ett par djupa inandningar (för att stilla nervositeten) körde vi ut! Trots diverse tutningar, körning på fel sida av vägen och okontrollerade filbyten så gick det ändå förvånansvärt bra!
 
Körde in till San Francisco, staden som det alltid blåser i och där det aldrig är för varmt eller för kallt vilket gör staden "ideal for homeless people". 
 
Kom till hotellet vid 16-tiden och vi ville upptäcka staden med en gång! Hur gör man det bäst, tänkte vi? Jo såklart med en sightseeingbuss! Så stödstrumporna åkte av illa kvickt och så en snabb dusch på det och vi var good to go! Jetlag? Vad är det för trams (kände liksom inte av någonting alls!) Vi sitter på bussen i ca 7 minuter sen snarkar vi... 
 
Vi gjorde ett nytt sightseeng-försök nästa dag, då gick det bättre. Vi stannade i The golden gate park och lattjade runt, vid Golden gate bridge och gick över den och så käkade vi lunch vid Fisherman's warf.
 
Vid Fisherman's warf gick vi innom ett café som hette Rainforest café. Det va helt sjukt, det var som en regnskog inomhus fast med plastväxter och plastdjur i verklig storlek som rörde på sig och förde oväsen. I denna oas av intryck sitter familjer och käkar lunch helt oberörda. Galet, lite läskigt och ganska så skoj!
 
Jag har nämnt det flera gånger tidigare, men jag har en total oförmåga att hitta, jag har inget lokalsinne what so ever i mitt DNA, (alla i min familj är likadana, och vi kan faktiskt inte hjälpa det!) därför är det en ren lyx för mig att ha Josefin som ledsagare, hon hittar helt galet bra! Blev lika förvånad varje gång hon hittade tillbaka till hotellet utan en enda tvekan och jag visste inte ens var vi var någonstans... Imponerande!!!
 
Varken Josefin eller jag är några utpräglade storstadstjejer, så vi körde ut på landet. Vi är just nu i Calistoga, (Napa valley). Vi körde från San Francisco i rusningstrafik, vilket var perfekt! Krypkörning på motorvägen gör filbytena så mycket smidigare! 
 
Jag är väldigt morgonpigg vilket gör att jag vaknar mitt i natten när huvudet tror att det är morgon hemma i Oslo. I skrivande stund är klockan 03:11, jag är klarvaken, Josse sussar fint i sängen bredvid. Vi bor i en trähydda på en ranch, utan AC. När vi skulle sova va det svinvarmt, och vid midnatt vaknade bägge av att det var kallt nåt så överjävligt.
 
Förresten, två gånger på en dag har vi fått frågan om vi är systrar, vi har även fått höra att vi ser extremt skandinaviska ut (no kidding), och att vi pratar engelska/amerikanska som en infödd (yeah!!!) haha!
 
Hjärnan håller på att ställa om till engelskt tänkt så nu är det lite tvåspråkigt, men så får det bara vara.
 
En film är under konstruktion!!! 
 
k r a m .
 

1/5 - "dom där surfbilderna..."

 
 
Jag har grymma Jessica att tacka för dessa bilderna! Hon fotade närmare 1000 bilder på mig. Tack! :)
 
Det kanske ser ut som jag gör typ samma saker på alla bilder, men det är för att det är precis det jag gör också. Jag hade två huvudgrejer som jag fokuserade på hela tiden vilket var:
1. bottom turns och 2. top turns. Samt två tilläggsgrejer: 1. att bak-knäet skulle vara i "Craig Anderson-stil", vilket betyder = benet ska i princip se brutet ut! 2. Och att bak-armen ska svingas runt. Lite svårt att förklara...
 
 
Förresten!!! Klicka på länken nedan. Då öppnas ett youtube-fönster, tryck på play och skruva upp! (det är en fin "Olle-låt").(ville egentligen lägga upp ett par låtar, men blogg.se tillät mig ej att lägga upp fler än en...)
 
 
 
OUTSIDE
- den snabba vågen som kan bryta på fyra olika ställen. Grymt fint ställe, ligger vid foten av ett litet berg. Trots att Outside ibland brändes med maneter, så var detta stället min favvo.
 
 
 
 
 
En heeeelt perfekt våg, som jag tyvärr trillar från...(den hade kunnat blivit så bra...)
 
 
Det för mig så eftertraktade brutna knäet (det bakersta). 
 
 
 
 
 
Sol. Kör på Damons snygga bräda!
 
 
Bergväggen där bak.
 
 
Liten dag, men såklart svinkul ändå!
 
 
Våg på huvudet.
 
 
 
 
INSIDE
- snygg våg, men tyvärr den mest populära i viken, så det är ofta ganska mycket folk...
 
Bottom turn. 
 
 
Top turn.
 
 
En av mina favoritbilder. Tycker det ser ut som det går fort ;) 
 
 
ARE GULING
- superfin våg i ett djungel-och-paradis-strand-område. Här behövs ingen snorkel för att se korallerna och fiskarna - jätteklart vatten. På detta stället surfade jag min största våg någonsin tror jag. Kommer ihåg att jag tjoade högt av glädje och adrenalin. Så jävla kul!!!
 
Turkosaste vattnet.
 
 
Saknar alla fina på campet! De är helt otroliga! Precis exakt varenda en av dem!
 
 
Det var 14 månader sen denna surfresan och min senaste, så långt emellan semester+sol+surf ska det aldrig gå igen. Så bara om några dagar är det dags igen, denna gången reser jag västerut, tillsammans med bästa Josefin! Om vi är taggade?! Svar: JA!!! 
 
                                                          
 
 
l o v e .